Menu

WERKWIJZE

Bij Bureau Neerland vinden we de basis belangrijk. En die basis is wat ons betreft veiligheid, daardoor kan vertrouwen ontstaan en daarmee verbinding ten behoeve van het verkennen van een nieuwe situatie en het realiseren ervan.

Daarom besteden we allereerst aandacht aan het creëren van een veilige omgeving, de juiste ruimte, waarin het waarderen en vooral benutten wat er is, een plek krijgt. We sluiten aan bij de mensen waarmee we werken zodat zij zich gezien en gehoord weten. Erkennen wat er is, is een belangrijke eerste stap in het kunnen duiden en wegwerken van weerstand bij veranderingen. Daarnaast maken we het potentieel van individuen, teams en organisaties inzichtelijk en vertalen dat gezamenlijk in nieuw gedrag en nieuwe gedeelde verhalen.

We koppelen dit direct aan de (werk)praktijk. We verbinden de korte termijn met de lange termijn, we blijven staan als het spannend wordt, bieden ruimte voor frustratie, teleurstelling en irritatie en vervolgens stappen we door naar de waardevolle dingen die daaronder liggen. Dat doen we door steeds óók een ander gezichtspunt te benadrukken, zodat helder wordt waar het werkelijk over gaat. We maken een vertaling naar wat dat betekent voor houding, gedrag en werkwijze.

Ontwikkeling, of dat nu om personen, teams of organisaties gaat, begint met het erkennen dat elk mens een eigen unieke plek, bijdrage en ‘eigen zijn’ heeft. Samen werken en leven start met het verbinden van individuen met elkaar. Elke verandering of ontwikkeling begint wat ons betreft dus met de verandering ín mensen.

Wij kijken naar het geheel en bepalen vervolgens welke volgende stap nodig is, op weg naar het Lonkend Perspectief. We begeven ons niet op een roze wolk, maar staan met onze voeten op de grond met een diep besef wat er allemaal bij zo’n traject komt kijken. Nuchtere diepgang noemen we dat.

 

SPECIALISATIE

Wij hebben ervaren dat onderstaande onderwerpen meer dan eens onderbelicht blijven in organisaties en bedrijven. Hiermee werken doet óns hart sneller kloppen en daarom hebben wij ons erin gespecialiseerd.

HOLDING SPACE: adviseren en begeleiden van organisaties bij het vergroten van holding space, het anders met elkaar werken en ander, nieuw leiderschap onthullen. Door onder meer de kwaliteit van ruimte bieden te vergroten en eigen verantwoordelijkheid te stimuleren.

COMPLEXITEIT: adviseren en begeleiden van organisaties waar veel branden woeden en maar niet uitgaan, waar de potentie maar niet wordt benut, pijnlijke ervaringen maar niet kunnen worden overwonnen, waar het ogenschijnlijk allemaal prima gaat, maar er geen werkelijke stappen worden gezet, waar gebrek aan (psychologische) veiligheid, conflicten, uitsluiting, e.d. een terugkerend patroon zijn, of wanneer er stagnatie en/of verlamming aan de orde is.

STOPPEN: adviseren en begeleiden van organisaties die te maken hebben met stoppen of eigenlijk daar van weg willen blijven. Wij begeleiden directies en managementteams bij het leren stoppen van projecten, programma’s, etc. waarvan je eigenlijk weet dat het geen bestaansrecht meer heeft, maar het werkelijk besluiten tot een einde maar niet lukt. Of bij het stoppen van een afdeling of team. Daarbij werken we met het team en management om naar een waardig en waardevol einde te komen. Dit doen wij ook als er sprake is van een fusie of overname of als blijkt dat een organisatie niet langer levensvatbaar is.